logoKeski-Suomen Palveluskoirayhdistys ry

Valjakkohiihtovuorojen pelisäännöt

Vetokisoista 2009

Valjakkohiihtovuorot on tarkoitettu koiraurheilulajina kilpailtavan lajin harjoitteluun eikä koirien ulkoiluttamiseen.


Ohjaajan tulee huolehtia, että koiran rokotukset ovat kunnossa. Sairaalla tai loukkaantuneella koiralla ei saa vedättää.

Ohjaajan on valvottava, että koira on kytkettynä niin harjoituspaikan parkkialueella, kuin ladullakin. Vaikka oma koira voisikin olla vapaana hallittavissa, on toisia huomioonottavaa pitää silti koira kiinni.

Ennen vetoharjoituksia koiran tulee saada tehdä tarpeensa. Mikäli koira sattuu kuitenkin tekemään tarpeensa hiihtoreitille, ohjaajan vastuulla on siivota jätökset pois.

Ohjaajan on hallittava koiransa tilanteessa kuin tilanteessa vetoharjoituksissa. Harjoituksissa on hyvä sopia etenemisjärjestyksestä muiden harjoituksissa olevien kanssa.

Peräkkäin hiihdettäessä koirakoiden välissä on hyvä pitää vähintään noin 5-10 metrin väli, mielellään pidempi, jotta takana tulijalle jää aikaa reagoida, jos edessä menevälle valjakolle sattuukin joitain yllättävää tai ohitettavia tulee.

Kahden koirakon rinnakkain hiihtäminen ei ole sallittua, vaikka koirat tulisivatkin toimeen keskenään. Tarkoituksena on pitää koiran kiinnostus ladulla etenemisessä, ei toisten koirien kanssa seurustelussa.

Ohitustilanteissa ohittavan on hyvissä ajoin ennen ohitusta ilmoitettava aikeestaan (esim. tulen koiran kanssa ohi vasemmalta / oikealta). Tämä koskee niin toisen koirakon ohittamista kuin muiden hiihtäjienkin ohittamista. Kohteliaisuus muita ladulla liikkujia kohtaan antaa myönteistä kuvaa lajin harrastajista.

Toista koirakkoa ohitettaessa ohituksen tulisi tapahtua ripeästi. Ohitettavan tulee varautua ohitustilanteeseen ottamalla kiinni läheltä koiraa vetoköydestä tai koiran vetovaljaista samalla omaa vauhtiaan hidastaen. Ohitettava siirtyy samalla keskeltä latu-uraa toiseen reunaan antaen ohittajalle reilusti tilaa suorittaa ohitus. Näin ohittaja pystyy suorittamaan ohituksen hyvällä vauhdilla ja luottaen ohitettavan kykyyn hallita koiransa ohitustilanteessa.

Ohitustilanteen jälkeen ohitetun koirakon tulee jättää ohituksen tehneeseen koirakkoon selkeä väli, jotta ei häiritse edellä meneviä.

Lähteinä: VUL:n www-sivut, Suomen Palveluskoiraliiton www-sivut